Rijke historie van Hoorn
De vele, goed in stand gehouden monumenten in de stad getuigen van het rijke verleden van Hoorn en de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie. In de Gouden Eeuw stroomde de rijkdom via de handelsschepen de stad binnen. De erfenissen uit het verleden zijn te zien in het historische centrum, maar ook aan de haven. Hier lijkt het of de tijd heeft stilgestaan, maar kun je tegelijk heerlijk op een terrasje zitten. Heden en verleden gaan goed samen in Hoorn.
De Bangert en De Oosterpolder
De wijknaam Bangert en Oosterpolder is ontleend aan 2 gebieden binnen de gemeente Hoorn. Het 1e is De Bangert, dat sinds 1600 een fruitteeltgebied was en tevens de naam is van een buurtschap. In de 20e eeuw verdween de meeste fruitteelt, slechts een paar zijn nog in bedrijf. De naam Bangert is afgeleid van het woord ‘boomgaard’.
Het 2e is de Oosterpolder, die ontstond in de 14e eeuw toen Hoorn, Westerblokker en Zwaag met elkaar werden verenigd om samen het gebied te bemalen. Het poldergebied omvat eigenlijk het grootste deel van de gemeente Hoorn, maar wordt vooral gebruikt voor het gebied ten noorden van de Dorpsstraat in Zwaag.
Schatten in de bodem
In de bodem van de Bangert en Oosterpolder zijn de sporen van het verleden terug te vinden. Zo lag langs de Bangert een eeuwenoud klooster verscholen, dat voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk archeologisch is onderzocht. Het hele kloosterleven van eeuwen geleden bleek in de grond te zitten, als muren van gebouwen, keukengerei en heiligenbeeldjes van de zusters. Ook later zijn er nog bijzondere ontdekkingen gedaan, zoals zilveren munten uit de Gouden Eeuw en een houten polderschuit.